Walnoten en hazelnoten in het Nederlandse dieet

Walnoten en hazelnoten in het Nederlandse dieet

Noten passen uitstekend in een gezond dieet en walnoten en hazelnoten kunnen in Nederland geproduceerd worden. De Nederlandse Noten Vereniging streeft naar optimale benutting van lokaal geproduceerde noten voor zowel de versmarkt als voor verwerking. Om dat te realiseren moet nog het nodige uitgezocht worden en Keep Food Simple helpt daarbij.

Lokale productie
De walnoten en hazelnoten die vandaag de dag geconsumeerd worden komen hoofdzakelijk uit de Verenigde Staten en Turkije. Omschakeling naar lokale productie roept vragen op over hoe de notenteelt in te passen in een circulaire landbouw, met geschikte rassen, met continuïteit wat betreft hoeveelheden en kwaliteit en hoe de bijbehorende korte ketens in te richten.

Consumentenvoorkeur
Voorop staat kennis over welke voorkeuren de consument heeft. Een stagiaire van de Universiteit Maastricht heeft onder leiding van Keep Food Simple een literatuur- en consumentenonderzoek uitgevoerd.

Keep Food Simple en de Nederlandse Noten Vereniging zijn samen op pad om lokaal geteeld walnoten en hazelnoten een plaats te geven in het Nederlandse dieet. Uiteraard met grote nadruk op het behoud van de voedingswaarde van de noten.

Nieuws over dit project
Noten 13 december 2022
Benutting van lokaal geproduceerde walnoten en hazelnoten 13 april 2022