Terugblik 2022
De maatschappelijke betekenis van onze doelstelling blijkt ook het afgelopen jaar weer uiterst relevant en aansprekend, zowel voor bedrijven, onderzoekers en consumenten. KFS staat voor efficiëntere benutting van grondstoffen met minder verspilling en gezonder voedsel als resultaat.
Valorisatie
Ook in 2022 heeft KFS de samenwerking met externe partners geïntensiveerd. Daarbij gaat het zowel om verbeterde bestaande producten als om nieuwe producten. Zo wordt in nieuw op te zetten projecten van het begin as aan een belangrijke rol gegeven aan partijen die de commercialisatie handen en voeten moeten geven.
Projecten
Zo werd in 2022 samen met producenten van witlof een project geformuleerd waarin de innovatieve benutting van witlofwortels met moderne fermentatietechnologie onderzocht gaat worden.
Ook werd in het afgelopen jaar een proces ontwikkeld waarbij afval van trostomaten wordt verwerkt tot een gezond halffabrikaat als basis voor sauzen, soepen en pizza’s; dit proces werd vastgelegd onder de naam ‘Tomaferm’.
Samen met RABO werd een multidisciplinaire workshop gehouden over de uitdagingen van de eiwittransitie en in het bijzonder hoe (minimaal bewerkte) granen en peulvruchten hier een rol in kunnen spelen; implementatie in projecten staat centraal in het lopend programma.
Een belangrijk thema voor KFS blijft de bevordering van de consumptie van vezels. Deze blijft maatschappelijk veel te laag. Vezels staan centraal in bijna alle KFS projecten. KFS ziet het belang onafhankelijke informatie te verschaffen over het belang van vezels en heeft daartoe, naast de technologische projecten een speciaal communicatieprogramma gestart.
In samenwerking met partners waaronder het Louis Bolk instituut heeft KFS een start gemaakt met het zoeken naar innovatieve mogelijkheden om de consumptie van peulvruchten te vergroten en daarmee mogelijkheden te creëren voor duurzame teelt.
In aansluiting op internationale aanbevelingen om het aandeel van noten in de dagelijkse consumptie te vergroten onderzoekt KFS samen met de Nederlandse notenvereniging mogelijkheden om de teelt van noten te stimuleren en de vraag naar noten en producten op notenbasis te bevorderen.
Een in voorgaande jaren ontwikkeld pesto product gemaakt uit de stengels van artisjokken wordt verder gecommercialiseerd met partijen die daartoe interesse hebben getoond.
Communicatie
KFS benut verschillende kanalen om het waarom en hoe van haar activiteiten voor het voetlicht te brengen: vak media, website, nieuwsbrief en LinkedIn. Een in 2021 verkregen advies, ondersteund door de Nieuwe Gevers met als doel de verbetering van onze berichtgeving, is in 2022 geïmplementeerd.
Organisatie
KFS ziet grote uitdagingen en kansen in de toekomst. Vandaar dat in 2022 veel aandacht is besteed aan versterking en verjonging van de organisatie. Met groot genoegen heeft KFS einde 2022 de volgende bestuursleden mogen verwelkomen: Peter Haring (als voorzitter en opvolger van Peter Folstar), Leon Frenken (als secretaris en opvolger van Anja Kleijn) en Ad van Rooijen (als penningmeester en opvolger van Miel Margherita). KFS is de bestuursleden die afscheid genomen hebben veel dank verschuldigd!
Bestuursleden per 31 december 2022: P. Haring, A.G.J. Voragen, A. van Rooijen, L. Frenken, J.-P. van Straaten, H.C. van der Horst