Benutting van lokaal geproduceerde walnoten en hazelnoten

Benutting van lokaal geproduceerde walnoten en hazelnoten

In Nederland is een sterk streven naar lokale productie van walnoten en hazelnoten. De realisatie van deze lokale productie moet passen in een circulaire landbouw met geschikte rassen, continuïteit hebben qua productie en hoeveelheden, met een gegarandeerde kwaliteit en korte ketens.

De walnoten en hazelnoten die vandaag de dag geconsumeerd worden komen hoofdzakelijk uit de Verenigde Staten en Turkije, 7400 ton walnoten per jaar met een waarde van 50m€ waarvan weer 3200 ton worden geëxporteerd. De hazelnootproductie bedraagt 500.000 ton waarvan 75% in Turkije.

Volgens de Nederlandse gezondheidsraad consumeren we 5 gram noten per dag. Om de potentie van walnoten en hazelnoten volledig te benutten als een belangrijk onderdeel van ons voedingspatroon moeten we meer weten over hoe ze geconsumeerd worden, hun voedingswaarde en hun gezondheidsaspecten en hun verwerking in voedingsmiddelen met nadruk op het behoud van nutriënten en bestanddelen van belang voor onze gezondheid. Ook wat de preferenties van de consument zijn.

Keep Food Simple is een samenwerking gestart met de Nederlandse Notenvereniging om hun missie geproduceerde noten optimaal te benutten voor de vers markt en producten op notenbasis te realiseren. Recent is een stagiaire van de Universiteit Maastricht gestart met een literatuur- en consumentenonderzoek. Meer weten? Neem contact met ons op.