Combinaties van groenten voor een betere gezondheid

Combinaties van groenten voor een betere gezondheid

In Nederland lijden meer dan 1 miljoen mensen aan chronische darmstoornissen, waarbij een belangrijke factor is dat mensen niet voldoende vezels eten. Daarnaast is er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat niet alleen de hoeveelheid vezels, maar ook combinaties uit verschillende plantaardige bronnen bepalend zijn voor de gunstige effecten. Vezels dienen als substraat voor bacteriën in de darm die kleine bio-actieve bestanddelen produceren die positieve effecten hebben op het vet- en eiwitmetabolisme en op de immuunrespons.  Zij verlagen ook het risico op kanker en andere chronische ziekten.

Er is echter meer onderzoek nodig om deze effecten te onderbouwen. In ons project zullen we combinaties van bieten en wortelen, fruit, peulvruchten, granen en koolsoorten opnemen. Daarbij wil Keep Food Simple het volledige gebruik van de geoogste groenten ondersteunen. Op deze manier wordt verspilling geminimaliseerd, en de volledige nutritionele voordelen zullen beter beschikbaar worden gemaakt.

De nadruk op het belang van het eten van meer vezelrijk voedsel heeft echter niet geleid tot de gewenste veranderingen in ons consumptiepatroon. Er zijn niet veel aanwijzingen dat de aanbevolen hoeveelheid van minimaal 35 gr vezels per dag in de nabije toekomst zal worden gehaald. Ook de consumptie van combinaties van plantaardige producten zal niet als prioriteit worden gezien, zeker niet op de korte termijn.

In dit project heeft Keep Food Simple gekozen voor een geïntegreerde aanpak met de focus op zowel het communiceren van de noodzaak van het eten van meer en betere vezels, als het geven van een reëel begrip van de effecten van vezels op een gezonde darm.

Het communicatiegedeelte van ons project, dat gericht is op een duidelijkere boodschap over de gezondheidsvoordelen van plantaardige voedingsproducten aan een breder publiek, willen wij doen met partners die een groot bereik hebben naar de consument en de food professional. Wij hebben al een eerste partner gevonden met Dutch Cuisine.

Zij promoten de bereiding van voedsel van goede kwaliteit met lokale ingrediënten en het vermijden van verspilling. Via een indrukwekkende groep ambassadeurs, bestaande uit toprestaurants en hun chef-koks, zal de boodschap van meer en betere vezels zowel voor professionals als voor het grote publiek beschikbaar worden gemaakt.

Wij willen ons verhaal ook direct zelf verder uitdragen via presentaties en filmpjes en daarbij maken wij gebruik van diverse (sociale) media. Hiervoor heeft KFS een project Communicatie over vezels opgestart in samenwerking met het Bakery Sweets Center

Het wetenschappelijke deel zal worden gedaan in samenwerking met onze partners in de universiteiten van Maastricht en Wageningen. Beide hebben ruime ervaring met darmgezondheidsonderzoek en de rol van vezels.

Het huidige advies van het Voedingscentrum is nu: eet 35 gram vezels per dag.  Als het KFS onderzoek inderdaad uitwijst dat het gaat om de diversiteit van de vezels, zou het advies van het Voedingscentrum kunnen gaan luiden: eet vezelrijke complete voeding van verschillende plantaardige bronnen, want dit is beter om je lichaam gezond te houden, met betere gewichtsbeheersing, weerstand tegen ziekte maar ook een betere mentale gezondheid.

Nieuws over dit project
Samenwerking KFS en Bakery Sweets Center 29 april 2022
Health benefits of fibre from different plant sources 11 juli 2021