Noten

Noten

Noten passen als geen ander in gezonde dagelijkse voeding. In een MSc studie laat Mike Xanthakis, student bij de Universiteit Maastricht in het programma ‘Health Food Innovation Management’, zien dat een representatieve groep consumenten in de leeftijd van 20 – 40 jaar veel waarde hecht aan gezonde, duurzame en betaalbare voeding. Noten horen daarbij. De aanbeveling is om 15-30 gr noten per dag te eten. En zeker noten met hun schil, want die is een bron van antioxidanten. Thesis Mike Xanthakis

Lokale productie
Nederland produceert vooral walnoten en hazelnoten. Meer en meer groeit het besef dat dit van belang is voor de gewenste eiwittransitie van dierlijk naar plantaardig voedsel. Daarnaast spelen notenbomen een grote rol in het gezond houden van de bodem en helpen ze de biodiversiteit. Steeds meer consumenten willen graag de zekerheid hebben dat producten lokaal geproduceerd zijn. De aanplant in Nederland is nog erg beperkt. Om zelfvoorzienend te zijn moet de aanplant van walnoten uitgroeien tot 2000-3000 ha.

Gezond
Vooral walnoten zijn gezond: hoog in meervoudig onverzadigde vetzuren, vezels en antioxidanten maar ook laag in verzadigde vetten. Van de Nederlandse noten eten we 60% als zodanig, 40% wordt verwerkt in notenrijke voedingsmiddelen.

Keep Food Simple zoekt samen met de sector naar innovatieve mogelijkheden, zowel in technologie als in communicatie over het belang van noten, om stappen te bevorderen waardoor lokaal geproduceerde noten een volwaardiger onderdeel worden van de Nederlandse agro food sector.