Gemengde-Fermentatie van groenten

Gemengde-Fermentatie van groenten

Bij de verwerking van groenten ontstaan nevenstromen bestaande uit qua vorm afwijkende of uit niet te gebruiken plantendelen die nog van hoge nutritionele waarde zijn en vaak als afval verloren gaan. Door geschikte fermentatie processen kunnen deze nevenstromen tot voedzame en aantrekkelijke voedingsmiddelen verwerkt worden. Onze huidige kennis van fermentatie processen maakt het mogelijk met geselecteerde stammen van micro-organismen of combinaties hiervan innovatieve producten te ontwikkelen (‘Gemengde-Fermentatie’). Door de fermentatie kan het product houdbaar gemaakt worden, kunnen smaken gecreëerd of verwijderd worden en kan de voedingswaarde verbeterd worden door productie van vitamines door de micro-organismen. Dit project is geïnitieerd door Keep Food Simple in samenwerking met onderzoekers van Wageningen Universiteit en de HAS Hogeschool Den Bosch.

 

Meer over fermenteren

Natuurlijke fermentatie van landbouwproducten is een van de oudste manieren om voedsel te bewaren. In de afgelopen decennia is onze kennis van voedselfermentatieprocessen enorm gegroeid en dit heeft geleid tot veel nieuwe mogelijkheden voor de biologische bewaring van voedsel. Deze opkomende technologie heeft zich ontwikkeld van spontane fermentatie tot gecontroleerde fermentatie.
Fermentaties kunnen worden uitgevoerd met starters met een enkele stam of met gemengde culturen. Ook het fermenteren van mengsels van twee of meer landbouwgrondstoffen biedt uitdagende kansen.
Keep Food Simple initieerde projecten rond fermentatie van deeg bij het maken van brood, fermentatie van nevenstromen van groenteverwerking en fermentatie van bitter smakende groenten om bittere componenten te verwijderen.

Voordelen van fermentatie 
  • Van toepassing op hele grondstof
  • Beperkte voorbewerking nodig
  • Mild proces
  • Duurzaam
  • Verbetert houdbaarheid
  • Verbetert organoleptische eigenschappen
  • Verbetert functionaliteit