Combinaties van verschillende plantaardige voeding voor een betere gezondheid

Combinaties van verschillende plantaardige voeding voor een betere gezondheid

In Nederland kampen zeker 1 miljoen mensen met chronische darmproblemen. Eén belangrijke factor hierbij is dat wij te weinig vezels eten. Maar dat niet alleen. Er is namelijk steeds meer wetenschappelijk bewijs dat niet alleen de hoeveelheid vezels, maar ook combinaties uit verschillende plantaardige bronnen bepalend zijn voor de gunstige effecten.

Hiermee zijn wij aan de slag gegaan middels communicatie, verdere opbouw van kennis, starten van verder onderzoek en adviezen. Wij willen met verschillende partners het verhaal uitdragen dat juist een rijke mix van groente en fruit met verschillende vezels goed is voor de gezondheid. Inmiddels is het volgende opgeleverd:

Inzet sociale media

Instagram pagina @Vezelweetjes loopt nu een aantal jaren en er zijn inmiddels honderden posts geplaatst. Meer informatie lees je hier. Of klik op @vezelweetjes om gelijk op de Instagram pagina terecht te komen.

Website

Vezelweetjes heeft inmiddels ook een eigen landingspagina op de website van Keep Food Simple. De Instagram-pagina trekt de aandacht van de bredere doelgroep, terwijl de landingspagina verdere verdieping en informatie geeft over het onderwerp. Andersom trekt de webpagina ook aandacht naar de Instagram-pagina toe. De pagina is als volgt opgebouwd:

  • Landingspagina
  • Vezels en gezondheid
  • Wat zijn vezels?
  • De vezel vier (de vier plantaardige productgroepen waaruit vezels te halen zijn)
  • Recepten
  • Tips
  • Contact

Andere communicatie activiteiten

Er is een Vezelgids ontwikkeld waarin op het niveau van de geïnteresseerde consument dat rijke plantaardige voeding eet wordt gecommuniceerd, met een mix van verschillende vezels die belangrijk zijn voor de gezondheid. Daarnaast zijn er ook diverse artikelen gepubliceerd. Klik hier om ze te bekijken.

Partnerships

Participate in een Citizen Science project

Dit is een groot project door teams van de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen Food and Biobased Research. Meer nieuws over dit onderwerp vind u via de volgende links: Nieuwsbrief juni ’23, Nieuwsbrief december ’23 & Nieuwsbrief september ’24.

Keep Food Simple heeft samenwerking met Bakery Sweets Center

Dit noordelijke samenwerkingsverband tussen bedrijven, onderwijs en overheid, maakt zich hard voor een sterke bakkerij- en zoetwarensector. Een van de nieuweprojecten is het informeren van de consument over een verantwoord voedingspatroon. Informatie over vezels/prebiotica staat hierin centraal. Klik hier voor meer informatie.

Partnership met Green Dish

Greendish is een groep missie gedreven impactmakers die voedselaanbieders helpt om hun asten lekkere maaltijden te serveren, die ook nog eens duurzaam en gezond zijn. Samen hebben wij een infographic ontwikkeld over het belang van vezels. Meer informatie over deze samenwerking, vind je hier.

Keep Food Simple is partner van het nieuw opgerichte Holomicrobioom Instituut

Dit is een nieuw op te richten consortium met tien Nederlandse universiteiten, vijf universitair-medische centra, vier hogescholen en veel andere kennisorganisaties samen, samen met tientallen kleine en grote bedrijven en maatschappelijke organisaties waaronder Keep Food Simle. Meer informatie lees je in deze nieuwsbrief.

Kennis opbouw

Op initiatief van Keep Food Simple, hebben twee masterstudenten bij VU hoogleraar microbiologie Remco Kort, een literatuuronderzoek gedaan naar pectinne en arabinoxylanen. Er is gezocht naar wat bekend is over welke bacteriën in het humane microbioom, getriggerd door de aanwezigheid van deze vezels, enzymen, transporteiwitten en substraatbindingsmodules kunnen aanmaken om deze te transformeren tot korte-keten-vetzuren. Het onderzoek heeft een schat aan informatie opgeleverd en vormt daarmee een eerste basis voor een veel groter onderzoek, waarin wij willen vaststellen dat juist een mix van verschillende vezels, positieve gezondheidseffecten geeft. De scriptie over het vezeltype pectine is bewerkt tot twee publicaties.