Wat zijn vezels?

Wat zijn vezels?

Voedingsvezels (vezels) spelen een belangrijke rol bij je stoelgang, weerstand, stemming en algehele gezondheid. Vezels dragen onder andere bij aan een goede spijsvertering, een positieve gesteldheid en ze verminderen het risico op hart- en vaatziekten, Diabetes type 2 en darmkanker. Maar waar hebben we het precies over? Wat zijn vezels nu eigenlijk? En waarom zijn ze zo goed voor je?

Voedingsvezels is de verzamelnaam voor koolhydraten die niet in de dunne darm verteerd of opgenomen worden. Vezels vind je terug in veel verschillende soorten voeding. Bijvoorbeeld: groente, fruit, noten, peulvruchten, granen en zaden. Het ene product is rijker aan vezels dan het andere. Vezels zitten voornamelijk in de celwand van planten, zoals graanproducten, groente, noten of zaden. Daarentegen bevatten dierlijke producten geen voedingsvezels, tenzij dit kunstmatig wordt toegevoegd.

30 tot 40 gram vezels: zo gaat je dat lukken

Nu je weet wat vezels voor je kunnen betekenen, wil je natuurlijk aan de slag met vezelrijk eten. Het advies is om dagelijks 30 tot 40 gram vezels te eten. Vanwege de grote verscheidenheid aan soorten vezels, is het belangrijk om flink te variëren. Probeer bijvoorbeeld een meerzaden volkorenbroodje, twee stuks fruit, voldoende groente en/of peulvruchten en een handje met noten op een dag te eten. Zo kun je genieten van alle gezondheidsvoordelen van een vezelrijke lifestyle!
Kijk voor meer informatie op de website van de Maag Lever Darm Stichting of het Voedingscentrum, en volg onze Instagram Pagina Vezelweetjes. De Vezelmeter van de MLD stichting is een nuttige tool om vezelrijke keuzes te maken. Het Voedingscentrum geeft informatie over de hoeveelheid vezels en andere voedingswaarden van jouw eten. Op ons Instagram Kanaal vertellen je over het nut van vezels en geven we tips, recepten en meer inspiratie. Go vezels!

Wil je meer weten over vezels? Bezoek dan de pagina Vezels en Gezondheid.