Vezels en gezondheid

Vezels en gezondheid

De voordelen van vezels voor je gezondheid komen soms uit onverwachte hoek. Denk bijvoorbeeld aan vezels in koffie, zeewier of kool. Laat je inspireren en verrassen door interessante weetjes over de voordelen van vezels. Op onze Instagram pagina geven wij informatie en voorbeelden van wat vezels voor je lichaam kunnen betekenen.

Dit doen vezels in jouw lichaam

Verschillende soorten vezels dragen op hun eigen manier bij aan jouw gezondheid. EĆ©n van de belangrijke functies van vezels is het binden van de ā€˜voedselbrijā€™ die zich in je maag vormt. De vaste structuur van deze brij zorgt voor het schoonvegen van je darm. Ook afvalstoffen worden zo afgevoerd. Naast deze ā€˜bezem functieā€™ hebben vezels een tweede belangrijke rol. Voedingsstoffen worden door de stevigheid van de brij langzamer opgenomen in je bloed. Zo voorkom je een snelle glucosepiek, zoals je die van frisdrank en bier krijgt. De suikers daarin gaan direct je bloedbaan in. Je krijgt er kort energie van, maar geen verzadigd gevoel. Je krijgt direct weer zin in iets.Door het eten van bijvoorbeeld volkorenbrood, ontstaat een veel langzamere opbouw van suikers in je bloedbaan. Dit zorgt voor een langer verzadigd gevoel.

Sommige vezels kunnen echter enzymatisch worden afgebroken door bacteriƫn in de dikke darm. De vezels zijn daarmee een voedingsbron voor deze bacteriƫn. Recent is ontdekt dat er een heleboel verschillende bacteriƫn in de darm leven. En wat blijkt: een gevarieerd eetpatroon heeft grote effecten op de bacteriesamenstelling. Hoe rijker de variƫteit in plantaardige producten en daarmee verschillende vezels, hoe meer verschillende bacteriƫn zich in je lichaam vormen. En dat is wat je wilt: een rijke darmflora. Want elke bacterie heeft zo zijn eigen functie.

Wat doen die bacteriƫn dan?

De darmbacteriƫn geven ons energie, zorgen voor een goed werkend afweersysteem, beschermen de darmwand beter en kunnen het zogenoemde LDL-cholesterol verlagen. En dat is goed voor je bloedvaten! Maar er is nog veel meer. De darmbacteriƫn produceren stofjes die ingrijpen op belangrijke lichaamsfuncties. Hierdoor heb je minder risico op leverziekten, infecties, prikkelbaar darm syndroom, obesitas, bepaalde vormen van kanker en type 2 diabetes. Ook produceren de bacteriƫn stoffen voor de aanmaak van het hormoon serotonine. Dit hormoon heeft een positieve invloed op je stemming.