Groenten

Groenten zijn grofweg de eetbare delen van een plant. Denk aan andijvie, aardappelen of bieten, maar bijvoorbeeld ook aan taugé en bosui! Daarnaast worden tomaat, paprika, komkommer, avocado en eetbare paddenstoelen ook tot de groenten gerekend.

Groenten zitten vol met belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen en voedingsvezels. In groente zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. Ze bevatten daarnaast weinig calorieën en juist veel voedingsvezels! Ze zijn dus erg gezond en beschermen je tegen ziektes, zoals een lager risico op hartziekte of beroerte.

Varieer met groenten!

We kennen allemaal de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente. Dat klinkt veel, maar dat valt reuze mee. Helemaal als je varieert met de groente en als je óók buiten je avondmaaltijd om groente eet. Bijvoorbeeld als tussendoortje, of bij de lunch. Want zeg nou zelf: van een hele broccoli of een bosje wortelen word je toch niet blij? Gezond eten draait óók om het eten lékker vinden. Want wanneer je geniet van je dagelijkse portie groenten, is het een stuk eenvoudiger om dit gezonde voedingspatroon vol te houden. En, bonus: hoe gevarieerder je eet, hoe meer verschillende vezels je binnenkrijgt. En dat is weer goed voor je darmflora (de bacteriën die ervoor zorgen dat jij gezond blijft).

Kies dus voor variatie. Wok, rooster of stoom de groenten, in plaats van ze te koken in water. Daarmee gaan namelijk heel veel nutriënten verloren. Naast de bekende groentesoorten zoals bloemkool, wortels en spinazie kun je variëren met bieten en knollen. Hierin bevinden zich weer andere vezels dan de reguliere groenten. En, je raadt het al… daar heeft jouw lichaam weer baat bij. Een dag geen zin in groente? Ga dan eens voor een paddenstoelengerecht, zoals risotto.
Hoewel ze niet echt binnen een van de Vezel Vier-categorieën vallen, zijn ook dit ware vezelbommetjes. Plus: paddenstoelen dienen als goede vleesvervangers.

Vezelboosters

Een aantal vezeltoppers in deze productgroep zijn: avocado, doperwten, knolselderij, pastinaak, maïs, tuinbonen, zuurkool, groene kool, rode kool, rode biet en sperziebonen.

Lees ook: