Granen & zaden

Granen & zaden

Met het eten van graanproducten die rijk zijn aan vezels, verlaag je het risico op bepaalde ziekten. Bovendien bevatten ze veel andere voedingsstoffen zoals B-vitamines en mineralen. Met volkorenbrood zit je meteen goed. Zo bevat volkorenbrood 6,7 gram vezels per 100 gram. En kies je voor volkorenbrood met zaden en pitten, dan kun je rekenen op maar liefst 7,9 gram per 100 gram. Een sneetje brood weegt overigens ongeveer 32 gram. Met twee sneetjes volkorenbrood als ontbijt ben je dus al heel goed op weg om tot je dagelijkse inname van 30-40 gram vezels te komen! Granen vind je ook in andere producten. Denk aan ontbijtgranen, volkoren pasta, couscous en zilvervliesrijst (met vlies!). Varieer!

Vezelboosters

Bulgur, volkoren pasta en haver zijn rijk aan vezels.

Zaden

Zaden zitten net als noten vol gezonde vetten. Ze bevatten bovendien veel vezels. Echt enorm veel. Zaden zijn dé vezelboosters binnen de Vezel Vier. Wist je dat chiazaad 34,4 gram vezels per 100 gram bevat? Lijnzaad topt dat zelfs met 34,8 gram per 100 gram. Serieus, waarom schep jij nog geen lepel zaden door je breakfast bowl? Eerlijkheid gebiedt te zeggen: schep op met mate. Want hoewel zaden de darmfunctie stimuleren, kan een teveel aan bijvoorbeeld chiazaad een bloedverdunnende werking hebben. Ook is 1 tot 2 eetlepels lijnzaad meer dan voldoende. Let er eveneens altijd op dat je dagelijks
voldoende drinkt!
Onder zaden scharen we voor het gemak ook de pitten. Dan hebben we het niet over fruitpitten, maar over pitten van bijvoorbeeld pompoenen en zonnebloemen. Pitten bevatten net als zaden veel eiwitten en mineralen en natuurlijk vezels. Ze dragen bij aan een gezond en duurzaam voedingspatroon. Pompoenzaden bevatten 18% vezels en zijn rijk aan magnesium. Zonnebloempitten bevatten naast vezels een hoop vitamine E en selenium. Dat is weer goed voor je cholesterol en gezonde hersencellen.

Vezelboosters

Chiazaad, lijnzaad, zonnebloempitten

Lees ook: