Gezonde Tomaten Producten langs duurzame weg

Gezonde Tomaten Producten langs duurzame weg

Jaarlijks wordt wereldwijd 150 mln ton tomaten geproduceerd. Daarmee zijn tomaten een belangrijk voedingsgewas: 20% wordt vers geconsumeerd, 80% wordt verwerkt tot producten zoals pasta, sauzen en pizza’s. Bij de verwerking gaat 40% van de voedingsbestanddelen verloren, hetzij als afval, hetzij als gevolg van de procescondities. Tomaten dragen bij aan een gezonde voeding door de aanwezigheid van lycopeen, beta-carotine, kalium en vitamine C.

Wij hebben een project geïnitieerd waarbij we naar manieren zoeken om de hoeveelheid afval te reduceren en ervoor te zorgen dat er een grotere hoeveelheid voedingsstoffen in eindproducten terecht komt. We kijken daarbij zowel naar de verbetering van bestaande processen als naar de mogelijkheid van nieuwe processen zoals fermentaties. Speciale aandacht gaat uit naar het effect van procesomstandigheden op de zogenaamde bio-beschikbaarheid van voedingsstoffen bij de spijsvertering.

In een vervolgstudie (KIEM) met HAN Nijmegen, Kramer B.V. en telers van LLTB, hebben we melkzuurbacteriën geselecteerd die zowel een snelle en goede verzuring geven, als een goede smaak. Momenteel zijn we aan het opschalen, waarbij op 10 tot 1000 l schaal product wordt gemaakt.

Het project wordt uitgevoerd door een consortium bestaande uit Maastricht Universiteit (Campus Venlo), Bas Cloo (Dutch Cuisine), Wageningen Universiteit en Looye kwekers.

Verdere informatie via info@keepfoodsimple.nl.