In eerdere Nieuwsbrieven vertelden wij over een Citizen Science onderzoek georganiseerd door teams van de Vrije Universiteit Amsterdam en Wageningen Food and Biobased Research; de ‘GEEF om je buik’ studie.
Doel van de studie is consumenten meer bewust te maken dat het type voedsel dat je consumeert niet alleen grote invloed heeft op darmgezondheid, maar ook op je algemene weerstand (effecten op immuunsysteem) en je stemming (algemeen welbevinden).
We zijn blij te kunnen delen dat een wetenschappelijk artikel is gepubliceerd over de unieke opzet van het GEEFomjebuik onderzoek. Wat dit onderzoek uniek maakt is dat de deelnemers actief betrokken werden bij het onderzoek (dit wordt Citizen Science genoemd). De deelnemers ontvingen voorlichting over het darmmicrobioom en persoonlijke rapporten over de samenstelling van hun darmmicrobioom. De diëten waren gepersonaliseerd en de deelnemers verzamelden alle uitkomsten zelf (zoals bloed en ontlasting). Ook werd de deelnemers gevraagd vlogs te maken over hun ervaringen tijdens de studie.
De onderzoekers wilden de effecten van vezelrijke en van gefermenteerde voeding op de darmbacteriën te onderzoeken, alsook de deelnemers te motiveren blijvend gezonder te eten. Gedroogde witlofwortel van WholeFiberTM was onderdeel van het vezelrijke dieet en een gefermenteerde drank van Ani Biome was onderdeel van het dieet met gefermenteerde voeding.
In het artikel worden een aantal voordelen van de Citizen Science aanpak beschreven. Zo ging het vinden van voldoende deelnemers relatief makkelijk en hielden de deelnemers zich goed aan het dieet. Bovendien kunnen de resultaten straks mogelijk succesvol worden vertaald, omdat een algemene groep gezonde Nederlanders meedeed, de diëten persoonlijk waren en het onderzoek in een realistische setting werd uitgevoerd.
Voor meer details over de opzet van het GEEFomjebuik onderzoek nodigen wij u uit het volledige artikel te lezen via deze LINK.
Keep Food Simple streeft naar minimale bewerking van ons voedsel, mede vanwege de hogere voedingswaarde. Met name het behoud van de verschillende vezels die zitten in granen, zaden, noten, peulvruchten, fruit en alle groente zijn van groot belang voor onze gezondheid.
Daarom ook steunen wij dit project. Naast een financiële bijdrage zijn wij ook actief geweest met aandragen van recepten en werven van deelnemers. Door resultaten van dit onderzoek beogen wij dat consumenten meer rijke pantaardige voeding zullen gaan eten.