23 mrt Paprika – benutting van zijstromen
Er is een grote afvalstroom van paprika’s met afwijkende vorm en afmetingen waarvoor nauwelijks of geen toepassing is. Zelfs als veevoer zijn ze geen succes. Het idee om daar iets mee te gaan doen ontstond tijdens een gesprek van FoodTech Brainport, Bodec en Keep Food Simple.
In Nederland worden paprika’s hoofdzakelijk geteeld in kassen en op een kunstmatige bodem; in totaal zo’n 1.350 ha. De geproduceerde hoeveelheid is ongeveer 350.000 ton per jaar. Ongeveer 2% van de geoogste paprika’s gaat verloren, 7.000 ton per jaar!
In maart 2021 start een student van Wageningen University and Research met een stage bij Bodec en FoodTech Brainport met als titel: The ultilisation of bell pepper rejects”. Het doel van deze stage is het onderzoeken van mogelijkheden om de ‘verloren’ paprika’s en hun nutriënten te gebruiken in voedingsmiddelen of voedselingrediënten. Deze studie besteedt speciaal aandacht aan carotenoïden, capsanthine en de ‘pittige’ stoffen in de paprika’s.