30 okt Bierbostel als ingrediënt in voedseltoepassingen
Bierbostel blijft over na de extractie van wort uit mout bij de productie van bier. In Nederland gaat het om ongeveer 0,5 miljoen ton per jaar.
De samenstelling
Bierbostel bevat hoofdzakelijk de zaadhuid, het pericarp, en het kaf van de gekiemde gerstkorrel. Deze bestanddelen bestaan uit cellulose, arabinoxylanen, eiwitten, lignine, lipiden en mineralen. De vezelfractie van bierbostel bestaat vooral uit arabinoxylanen.
De bostel is ook rijk aan polyfenolen, waarvan ferulazuur het belangrijkste is.
De hoeveelheden in bierbostel zijn aanzienlijk en daarmee heeft het dus potentie als bron van voedingsvezel en eiwit.
De toepassing
Bij de bierbereiding worden grote hoeveelheden bierbostel verkregen en die worden vooral gebruikt als veevoer.
Maar, bierbostel zou ook gebruikt kunnen worden als een hoogwaardig ingrediënt bij de bereiding van voedsel. De consument profiteert dan van de gezonde eigenschappen – vezel en eiwit.
Bierbostel wordt al gebruikt bij de bereiding van brood en andere bakkerijproducten. En het lijkt mogelijk om dierlijke eiwitten te vervangen door eiwitten uit bierbostel.
Gebruik maken van de potentie
Keep Food Simple en MaGie Creations startten een samenwerking voor het optimaliseren van de technologische, nutritionele en gezondheidseigenschappen van bierbostel.
Het doel is om de bostel als “heel” ingrediënt te gebruiken; dus zonder te fractioneren.
Het project
De vezels in bostel zijn in kristallijne, amorfe en oplosbare vorm aanwezig. Om hun technologische functionaliteit en nutritionele waarde te verbeteren zijn onze activiteiten gericht op enzymatische modificatie van de vezel. Dit kan door het molecuulgewicht te reduceren via een gecontroleerde afbraak met geselecteerde enzymen. Keep Food Simple en MaGie Creations kijken ook naar de voordelen van omzetting van de vezels tot (arabino)xylo-oligosachariden.
Nieuws over dit project
Nieuwe samenwerking met MaGieCreations aan bierbostel 6 april 2022